Hvilke møder kan du huske?

Et godt møde er et møde man husker, men vi deltager alle i utallige møder, som vi ikke kan huske. Hvornår har du sidst været til et møde, som gjorde indtryk, hvor du lærte noget, og hvor du oplevede, at det rykkede? For at vi kan huske noget, skal vores sanser og følelser i spil, og det kræver variation, involvering og fysiske materialer, vi skal røre ved.

Bring flere sanser i spil – så husker I bedre mødet

Der kan være mange forskellige formål med de møder vi deltager I, og nogle møder kan vi huske bedre end andre. Det er især de faste tilbagevendende møder, som flyder sammen i hukommelsen. Hvem kan huske, hvad vi drøftede og besluttede på afdelingsmødet sidste torsdag eller det for en måned siden?

Oplevelsen af et godt møde, er når vi kan huske det, når det har gjort indtryk, og har rykket ved noget. Et møde, der har gjort, at vi kan løse vores kerneopgave bedre – og det kan handle om alt fra at løse en kompleks problemstilling til at styrke arbejdsglæden, men det bør altid være en bevidst beslutning, hvad formålet er.

For at huske vores møder bedre, kan vi bringe flere sanser i spil. Forskningen viser nemlig, at vores hukommelse er styret af vores sanser, og det vi føler, husker vi bedre. Og for at føle noget skal emnet først og fremmest have betydning for os, og dernæst skal måden vi drøfter eller behandler emnet på spille på flere sanser.

Fysiske og visuelle remedier styrker hukommelsen

Forskning viser, at fysiske remedier og rekvisitter styrker hukommelsen og evnen til at begribe komplicerede sammenhænge. Det er vores hænders evne til at gribe, der har drevet evolutionen af vores hjerne, og vi lærer stadig meget gennem hænderne. Visuelle og flytbare remedier kan derfor bruges til at begribe komplicerede sammenhænge. Det kan være alt lige fra kort til timeglas.

Jeg hører og jeg glemmer.
Jeg ser og jeg husker.
Jeg gør, og jeg forstår.

Kinesisk ordsprog

Tips til at skabe møder I husker:

  • Variation/overraskelser, der aktiverer deltagernes følelser og dermed hukommelse
  • Involvering af alle parter gennem dialog og grin
  • Fysiske og visuelle remedier, som deltagerne kan have i hænderne og flytte rundt på
  • brætspillet ‘Optimér de faste møder’ har vi kombineret fysiske remedier som fx timeglas, brikker og billeder, med en struktureret dialogproces

 

Læs mere om spillet ’Optimér de faste møder’ her

Kilder: henley.dk/blog/laering-gennem-leg-og-spil