Udmattet efter møder? Måske har du også ’Meeting Recovery Syndrome’

Møder, der starter sent, varer for længe og hvor udbyttet er lavt, kan påvirke deltagerne langt ud over tiden de spilder på mødet. Forskning viser, at dårlige møder kan føre til utilfredshed med arbejdet og træthed hos medarbejderne. Organisationspsykologer kalder fænomenet ’Meeting Recovery Syndrome’, og definerer det som den tid, vi bruger på at komme os over et frustrerende møde.

Hvis vi efter et møde er drænet for energi og motivation, kan det være ekstra hårdt at komme i gang med den næste arbejdsopgave. I stedet vælger mange at surfe på nettet, hente kaffe, afbryde en kollega og fortælle dem om mødet osv. Derfor ligger der et stort potentiale i, at man som leder får sat fokus på at skabe en bedre mødekultur, som både styrker produktiviteten og arbejdsglæden blandt medarbejderne.

45 minutter for at komme sig over et dårligt møde

Evnen til at komme sig over drænende møder kan variere fra person til person. Nogle vender hurtigt tilbage til deres arbejdsopgaver, mens andre er udmattede resten af ​​arbejdsdagen. Forskere vurderer, at vi under normale omstændigheder bruger ca. 10-15 minutter på at skifte mellem almindelige arbejdsopgaver, men at det kan tage op til 45 minutter, hvis vi oplever ’Meeting Recovery Syndrome’.

Problemet kan blive endnu større, hvis der er en halv time mellem hvert møde. Her når man hverken at komme sig over ’Meeting Recovery Syndrome’ og gå i gang med andre produktive arbejdsopgaver, eller at komme sig over det ene møde, inden det næste – måske lige så drænende – møde starter.

Det koster altså meget af medarbejdernes arbejdstid, når de både skal af med deres frustrationer over mødet og forsøge at genvinde fokus efter et meningsløst møde.

 

Vær proaktive: insister på at møder skal være produktive og energifyldte

For at minimimere ’Meeting Recovery Syndrome’ og spildt arbejdstid, kan du som leder være proaktiv og sætte fokus på, hvordan I fremover vil prioritere at bruge organisationens samlede tidsforbrug til møder og sikre meningsfuldt indhold, mødeform og styring af møderne.

I kan med fordel starte med at inddrage medarbejderne i en proces, hvor I sammen finder ud af, hvad der skal til for at skabe mere meningsfulde og produktive møder.

 

Mødespillet ’Optimér de faste møder’ hjælper jer på vej

Mødespillet ’Optimér de faste møder’ er et dialogværktøj til ledere, der ønsker at skabe mere meningsfulde og energifyldte møder. Lederen kan med spillet tage initiativ til en inddragende proces, der er med til at skabe en mødekultur, som minimerer risikoen for ‘Meeting Recovery Syndrome’.

Lederen kan med spillet signalere et ønske om, at det er måden vi gør tingene på: åben dialog, fælles løsninger og beslutninger om konkrete forpligtende tiltag, der kan føres ud i livet.

Læs hvad en ledergruppe hos ISS har fået ud af spillet: case

Læs mere om mødespillet

Kilder: 

www.bbc.com/worklife/article/20191111-blame-your-worthless-workdays-on-meeting-recovery-syndrome

www.apa.org/monitor/2016/12/great-meetings

Få vores guide med ’10 gode råd til mødelederen, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev