Anmeldelse: Kan man spille sig til psykologisk tryghed?
Anmelder: Dorte Stangholm, Viceskoleleder på Brørupskolen og Daglig leder på Holmeå Børnecenter, Vejen kommune
Titel: Mødespillet ‘Optimér de faste møder’
Spillere: 2-8 spillere
Anslået spilletid: 1-2 timer
Karakter: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Facilitate er et spil om optimering af alle former for mødeaktivitet. Formålet med spillet er optimering af møder, og spillet lever i den grad op til sin egen målsætning. Facilitate er et dialogbaseret brætspil, hvor deltagerne samarbejder mod et fælles mål. Undervejs laves der et beslutningsreferat, som efterfølgende kan medbringes til førstkommende møde.
I spillet bliver deltagerne udfordret til en dialog om, hvordan man kan få mere energifyldte og produktive møder. Der er en tydelig rød tråd fra spillets navn Facilitate over til handlingen, at facilitere en struktureret og ligeværdig dialog, der gør det lettere for mennesker at optimere samarbejdet omkring mødeafholdelse. Tankegangen omkring Flow-teorien har optimale betingelser i spillet, hvor alle kommer til at føle engagement og motivation for i fællesskab, at skabe de bedste fremtidige rammer for mødeaktivitet i organisationen.
For at få den mest reelle og virkelighedsnære fornemmelse for spillet Facilitate har jeg afprøvet spillet før anmeldelsen. Oplevelsen er fra start til slut meget positiv. Reglerne er så enkle, at man kan læse dem op på 5 minutter og gå direkte i gang. Spillet er både udviklende og spændende, og giver nogle rigtig gode dialoger. Da reglerne foreskriver, at alle skal høres lærer deltagerne hinanden at kende på et helt andet plan. Oplever man ikke psykologisk tryghed i organisationen i forvejen er der rig mulighed for at spille sig til psykologisk tryghed. Taletiden styres af et timeglas med enten 1 min eller 5 min. Det gør at alle deltagerne føler sig set og hørt. Der er ingen rigtige svar. Alle muligheder for nytænkning er til stede.
Det særlige ved Facilitate er, at du forventningsafstemmer løbende og igennem 1-2 timer kommer tættere på den psykologiske tryghed, der er nødt til at være i et mødefællesskab. Det vil give rigtig god mening at tage spillet frem mindst 1-2 gange om året og så arrangere en spilledag, hvor på alle plan i organisationen evalueres og optimeres i forhold til at skabe de allerbedste rammer for en produktiv organisation.
Jeg vil give Facilitate fem ud af fem stjerner. Skulle der komme en generation 2,0 kan ønsket om et gult kort med skriften ”psykologisk tryghed” være ønskelig.
Udbytte
• God stemning og god energi
• Fællesskabsfølelse- vi laver ændringerne sammen
• Bedre forståelse for hinanden
• Styrkelse af psykologisk tryghed
• Styrk samarbejdet og kendskabet til nye medarbejdere i organisationen
Målgruppe
• Personer, der afholder faste møder
• Leder – og projektgrupper
• Afdelinger – og teams
Læs mere om mødespillet
Anmeldelsen er bragt i Skolelederforeningens magasin Plenum (03 – juni 2022)