Brug 1-1 samtaler til at skabe tillid, arbejdsglæde og resultater 

I en travl hverdag med mange ledelsesopgaver er det nødvendigt at prioritere sin tid, og det kan gå ud over de løbende 1-1 møder og dermed medarbejderkontakten. Men at prioritere de kontinuerlige møder kan være et af dine vigtigste ledelsesværktøjer, både til at øge medarbejdertrivslen på jeres arbejdsplads og de resultater, I skaber. 

n leder og en medarbejder mødes 1-1 til en medarbejdersamtale, der kan styrke både medarbejderfastholdelse og resultater

Hvad kendetegner 1-1 samtaler – og hvad gør ikke

Inden vi går i dybden med, hvordan du får mest ud af dine 1-1 møder, skal vi lige slå fast én gang for alle, hvad det overhovedet er, vi taler om. 

Som navnet antyder, er det samtaler eller møder med to personer: dig og din medarbejder. 1-1 samtaler kan være strukturerede, såsom udviklingsmøder og adfærdskorrigerende samtaler, men de kan også have mere frie rammer, som eksempelvis check-in møder og walk-and-talks. 

Fælles for 1-1 samtalen er dog, at det aldrig bør være ren hyggesnak. Der må selvfølgelig gerne være en god stemning, men for at skabe værdi kræver det et klart formål og et udbytte af den tid, I bruger. Derfor kræver gode 1-1 møder også forberedelse, både for dig og din medarbejder. Når I prioriterer tid før mødet, kan I komme længere mødet – og derved styrke resultaterne af mødet. I sidste ende betyder det, at I kan sætte mindre tid af alt i alt og stadig få et bedre resultat. Forberedelsen er altså godt givet ud. 

Længere nede kan du finde en skabelon for, hvordan du kan optimere rammerne for dine 1-1 møder gennem et aftaleskema og derved få mest ud af din og dine medarbejders tid. 

Fordele ved møder på tomandshånd

Et Vindue til Medarbejdernes Trivsel og Udvikling 

Vi har alle hørt historier om MUS-samtaler, hvor der er blevet indgået mere eller mindre konkrete aftaler, men sidenhen er referatet forsvundet ned i en mappe, og så kan man finde det frem året efter og tage samme snak. Her er 1-1 samtalerne dit ledelsesværktøj til at tage temperaturen på de aftaler, I har lavet, og sikre, at der er udvikling. Løbende fokus på medarbejderudviklingen vil understøtte tilliden med dine medarbejdere, så I også kan tage svære samtaler og emner konstruktivt. 

Når du skal styrke tillid, er det især vigtigt, at du bruger 1-1 møderne til at give din medarbejder plads til at tale og lytte aktivt. Det betyder ikke, at du ikke også kan komme med input, og der er flere situationer, hvor det er helt uundgåeligt. Men hvis du bruger jeres møder primært til at give råd og anbefalinger, understøtter du en kultur, hvor din medarbejder altid vil spørge dig til råds, når de har problemer. 

Tilpasning i en Foranderlig Verden 

I en verden præget af projekter og konstante forandringer er en dialogbaseret tilgang til ledelse uvurderlig. Regelmæssige 1-1 samtaler hjælper med at sikre, at både du og dine medarbejdere forbliver enige om mål og retning. Derved mindsker du risikoen for, at projekter løber af sporet eller bliver helt overset. 

Få mest ud af dine 1-1 samtaler

Sæt Tid Af fra Starten 

Her er vi igen tilbage ved udfordringen med de gode intentioner, der kan løbe ud i sandet. Sørg derfor for at sætte møderne i kalenderen fra starten. Dels undgår du at glemme dem senere, men måske endnu vigtigere, så undgår du at have en masse 1-1 møder i samme uge, som kan overtage din tid fra andre arbejdsopgaver. 

 

Undgå Spild af Tid 

Selvom 1-1 møder har potentiale til at give betydelige fordele, kan de blive tidsrøvere, hvis de ikke gennemføres effektivt. Sørg derfor for, at det er nemt både for dig og din medarbejder at forberede jer, så I faktisk har noget at tale om, når I mødes. Hvis I bruger Facilitates værktøj “Medarbejdersamtale om arbejdsglæde” på jeres MUS-møder, kan du eksempelvis tilknytte aftaleoversigten på referatskemaet fra jeres MUS-samtale direkte til kalenderinvitationen. På det konkrete møde kan du tage referatskemaet med og notere eventuelle væsentlige ændringer i de aftaler, I har indgået. 

En leder udfylder aftaleoversigten på Facilitates referatskema under en samtale med en medarbejder

Giv plads til dialog 

1-1 møderne er ligesom MUS-samtalerne medarbejderens mulighed for at komme på banen. Hvis I arbejder med tillid og arbejdsglæde, er det især vigtigt, at du som leder giver plads til medarbejderens synspunkter. Fokuser derfor på at stille åbne og nysgerrige spørgsmål om fortolkninger, lyt aktivt og giv feedback på det, medarbejderen siger. Et redskab til dette kan være at bruge billeder i jeres møder. Billeder er med til at skabe et neutralt udgangspunkt og hjælper os med at italesætte vores pointer. 

Læs mere om brugen af billeder som dialogværktøj her 

3 tips til effektive 1-1 samtaler, der skaber værdi

  • Hold samtalerne jævnligt og varier mødelængden. For eksempel kan I have korte møder på 10-20 minutter hver 3.-4. uge og en længere årlig MUS-samtale. 
  • Læg alle møderne i kalenderen på forhånd, så tiden er afsat, og du undgår, at flere 1-1 samtaler kolliderer. 
  • Gør det nemt for jer at forberede jer og følge op. Du kan bruge vores referatskema, som du kan downloade her. 

Læs mere om samtaleværktøjet

Få en gratis dialogøvelse til 1:1 samtaler, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev